Isnin, 28 Februari 2011

SETIAP AMALAN ITU DENGAN NIAT ( 1 )


عن أمِيْرِ المُؤْمِنِيْنَ أبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ ا للهِ

صلى الله عليه وسلم یَقُولُ: (( إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ

هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ

یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ)) .
Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata:

Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:


Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.


Hadis yang diriwayatkan oleh Saidina Umar ini mempunyai nilai yang amat tinggi di dalam agama kerana setiap perbuatan, pekerjaan dan apa sahaja yang kita lakukan semuanya bergantung kepada niat kita. Jika kita kaji kebanyakan para ulama' hadis meletakan hadis ini di awal permulaan kitab mereka. Hadis ini juga merupakan kepada pucuk kepada sesuatu perkara dan berkisar di atasnya tentang islam.

Abu Daud mengatakan bahawasanya setiap amalan dengan niat dan meletakan bahawa niat itu  separuh dari islam kerana amalan hanyalah dan niat adalah batin. Iman Syafie pula dalam riwayatnya mengatakan bahawa 
perbuatan seseorang berkisar dalam 3 keadaan iaitu dengan hati, lidah serta anggota dan niat merupakan i/3 dari keadaan ini kerana ia terletak di dalam hati.

Sesuatu perkara yang kita lakukan walaupun baik tidak akan dipandang oleh ALLAH jika mempunyai niat sebaliknya, sepertimana hadis yang menceritakan kepada kita tentang penghijrahan seorang lelaki di atas tujuan memperisterikan seorang muslimat, walaupun secara zahirnya perbuatan itu merupakan amalan terbaik yang diperintahkan namun tidak dipandang kerana memiliki niat yang lain. Di dalam hadis yang lain Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud :

'' Sesungguhnya niat sesorang itu lebih baik dari perbuatannya '' 

Oleh itu seharusnya kita menilai diri kita adakah setiap perbuatan yang kita lakukan bersih dari hati yang kotor, walaupun kita menyumbang untuk islam sebanyak berjuta - juta ringgit sekalipun tidak akan dipandang oleh ALLAH S.W.T kerana pandanganNYA jatuh hanya kepada hati. Mungkin perbuatan baik yang kita laksanakan bukan menjadi nikmat dan rahmat malahan akan menjadi laknat atas diri kita disebabkan niat hati yang tidak baik seperti bermegah - megah, riak dan sebagainya.

Sabda Nabi S.A.W :

"Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada bentuk tubuh dan rupamu,
tetapi Dia melihat kepada hatimu sambil Beliau mengarahkan jari-jariNya ke dadanya
" (H.R. Muslim dari Abû Hurairah ra ).

Hijrah yang berlaku pada zaman Nabi S.A.W tidak akan terjadi lagi pada masa ini tetapi menurut pendapat para Ulama' hijrah kita pada ketika ini adalah hijrah dari perbuatan jahat kepada baik. Barangsiapa yang berhijrah dari kejahatan kepada kebaikan itu merupakan yang terbaik jika kerana ALLAH S.W.T sepertimana cerita di zaman dahulu ada seorang pemuda yang telah membunuh ramai para Ulama', diriwayatkan hampir 100 orang namun di atas dari keinsafan maka dia pun berlajan menuju ke tempat yang lain dalam harapan untuk berubah. Dalam perjalanan pemuda tersebut telah meninggal, maka datanglah dua Malaikat dari seorang dari neraka dan seorang dari syurga. Stelah berlaku pertelingkahan diantara dua malaikat tersebut maka pemuda tadi ambil oleh malaikat dari syurga kerana di hatinya memiliki taubat yang sebenarnya dan jarak antara kampung yang dituju lebih dekat berbanding kampung yang ditinggalkan. 

Kalau kita perasan juga  mengenai hadis di atas, mengapakah Nabi S.A.W mengatakan niat kerana dunia dan seisinya serta perempuan yang mahu dikhawini sedangkan kalau kita fikirkan bahawa perempuan itu sudah termasuk dalam isi dunia. Penekanan yang dibuat tentang wanita ini adalah untuk menyedarkan kita bahwa fitnah perempuan merupakan senjata utama syaitan dalam merealisasikan matlamatnya untuk menyesatkan umat manusia terutama kaum adam. Kalau kita lihat fenomena dunia akhir zaman sekarang tahulah kita bahawa benarlah sabda Nabi kerana keadaan wanita dengan pakaian dan penampilan yang membuatkan keinginan lelaki kearah maksiat semakin menjadi - jadi, sebab itulah penekanan dibuat tentang wanita.

Sabda Nabi S.A.W :

Tidak aku tinggalkan selepas aku fitnah yang merbahaya ( besar ) ke atas kaum lelaki daripada wanita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan